HOOFDSTUK VII

Maria en Suriname anno 2018

De beroemde platen van Maria Sibylla Merian zijn door de jaren heen al veelvuldig beschreven, vandaag meer dan 300 jaar later leeft haar werk nog steeds voort.

Ook in Suriname waar ze middels vele mooie prenten de geschiedenis en ontwikkeling van de insecten en hun waardplanten heeft vastgelegd

Onderzoekers uit Leiden (Nederland) Stockholm en Upsula (Zweden) doen nog steeds onderzoek naar de huidige sporen van het plantenverleden. In de voetsporen van Maria kwamen o.a. Gustav Dahlberg  en Daniel Rolander in 1755 naar Suriname. Recent (in 2007) is het teruggevonden manuscript van Rolander weer opgemerkt en beschreven.

In Suriname is er heel weinig origineels te zien van het werk van Maria Sibylla Merian, het Surinaams Museum heeft nog maar een (1) origineel boek van haar werk (zwart-wit) en het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zou ook een exemplaar gehad hebben.

Bas Spek, een ondernemer en fervente bewonderaar van Maria en houder van het Bakkie Museum te Plantage Reynsdorp heeft een privé collectie van haar originele stukken.

De door Rolander beschreven wilde dadelpalm (Phoenix reclinata) afkomstig uit Senegal en in 1962 beschreven door Dr. Ostendorf in “de Nuttige planten van Suriname” kreeg rond 2012 weer volop aandacht. Het blijkt dat de tot slaafgemaakte Afrikanen zaden van de palm meenamen verstopt in haarvlechten. In 2017 zijn er in Suriname weer rijstsoorten ontdekt met oorsprong uit Afrika.

De onderzoekers zijn nog op zoek naar de druivenranken die Maria Sibylla Merian beschreef. In Suriname werd er wijn gemaakt van hoge kwaliteit. In Augustus 1700 beschrijft Maria Blauwe, Groene en Witte druiven en de wijnranken die men na 6 maanden kan oogsten (het hele jaar door). Wellicht vinden de toekomstige onderzoekers nog deze druiven aan de Suriname rivier.

Bas Spek, een ondernemer en fervente bewonderaar van Maria en houder van het Bakkie Museum te Plantage Reynsdorp heeft een privé collectie van haar originele stukken. Vandaag de dag vertellen de planten het verhaal, de historie van introductie van Aziatische planten en Afrikaanse planten is uniek in de Amerika’s. Geen enkel land in de regio heeft zoveel planten uit Indonesië en India overal zichtbaar door heel Suriname.

We zijn blij dat Maria Sibylla Merian de insecten beschreef en de planten die door deze insecten gegeten werden. Dit is dus voor de contractarbeiders periode en nog zonder de meegenomen planten uit Java en India. Het vastleggen van deze planten voor de contractarbeidersperiode is dus heel belangrijk gebleken.

De Vlindertuin

De Vlindertuin of Neotropical Butterfly Park in Suriname
Ewout en Amira Eriks zijn in 1996 te Lelydorp, Suriname, gestart met een vlinderkwekerij voor de export van tropische vlinderpoppen. Het bedrijf groeide hard en kreeg ook haar eigen plantenkwekerij en er werden er ook tapijtslangen en landschildpadden gekweekt.

De transitie naar een tuin of park kwam spontaan door de toenemende belangstelling van eerst vrienden en kennissen. Inmiddels is reeds 10 jaar een educatief park toegevoegd aan de onderneming, waaraan jong en oud in een prettige en natuurrijke omgeving, kennis kunnen opdoen van de natuur en de Surinaamse insecten.

De relatie met eerdere werken van Maria Sibylla in de educatieruimte van de Vlindertuin was verwachtbaar. De inmiddels geclassificeerde planten en insecten plaatsen het pionierswerk van Maria Sibylla Merian in het juiste perspectief wanneer de jonge generatie wordt gestimuleerd een carrière in de entomologie te overwegen.

Ter gelegenheid van de 300ste sterfdag van Maria Sibylla Merian heeft de Vlindertuin de Duits-Nederlandse kunstenares extra belicht. De ‘Schatkamercollectie: werken van Maria Sibylla Merian’ is afkomstig uit de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam en zijn eind 2017 geëxposeerd in de Vlindertuin. Haar prachtige tekeningen, grotendeels gemaakt in Suriname, zijn nog steeds bekend en worden nu nog wereldwijd tentoongesteld. 
Het Neotropical Butterfly Park heeft een uitgebreide- levende en niet levende- collectie vlinders en insecten.

Veel van de bezoekers genieten van het verhaal dat wordt gekoppeld aan deze niet getrainde bioloog die de metamorfose van insecten zo nauw beschreef.